Edukácia

História golfu

Počiatky hry s palicami a loptičkami sa datujú ešte do čias pred naším letopočtom. Ako sa však z jednoduchej hry stal skutočný golf?
Publikované
May 28, 2024

Niektorí historici odvodzujú pôvod tohto športu z rímskej hry paganica, pri ktorej sa ohnutou palicou udieralo do koženej loptičky vypchatej vlnou alebo perím. Podľa jedného z názorov sa paganica rozšírila do viacerých krajín, keď Rimania v 1. storočí pred n. l. dobyli veľkú časť Európy, a nakoniec sa vyvinula do podoby modernej hry.

Počiatky golfu

Iné zdroje siahajú až do Ázie ku čínskej dynastii Ming medzi 14. a 17. storočím. Do Európy sa dostala vďaka obchodníkom a hodvábnej ceste.

Hry s palicami a loptičkami boli obľúbené na území Anglicka, Francúzska a Holandska. Práve v Holandsku sa takáto hra nazývala kolf. Hru kolf sprevádza mnoho tradícií. Jedna z nich hovorí, že od roku 1297 sa každoročne hrala v holandskej dedine Loenen.

Zaujímavé je, že etymologicky je slovo "golf" odvodené z holandského slova kolf alebo kolve, čo v jednoduchom preklade znamená "palica". V škótskom dialekte z konca 14. a začiatku 15. storočia holandský výraz zmenil na goff alebo gouff. Až neskôr v 16. storočí sa objavilo slovo "golf", písané tak, ako ho všetci poznáme teraz. V tom istom čase sa objavujú aj písomné záznamy o pravidlách hry.

Napriek pravdepodobnosti kontinentálneho pôvodu golfu sa kráľ Jakub IV., ktorý zakázal palicovú hru golf už skôr (v roku 1491), stal prvým overeným hráčom "skutočného" golfu. To, že kráľovská rodina bola lídrom tejto novej športovej módy sa dalo očakávať. Za rozšírenie tejto hry do Škótska boli pravdepodobne zodpovední flámski obchodníci a remeselníci, ktorí tiež našli uplatnenie na škótskom kráľovskom dvore.

Účty najvyššieho pokladníka za roky 1502, 1503 a 1506 obsahujú platby za kráľovské "golfové clubbis a ballis" a ďalšie vybavenie počas pobytov v Perthu, Edinburghu a St. Andrews. Okrem toho sa v zápise za rok 1506 uvádza suma troch francúzskych korún, ktorú kráľ prehral v golfovej stávke.

 V 18. storočí bola hra na krátky čas zakázaná škótskou monarchiou. Až v 19. storočí sa golf začal rozširovať. Jeho rast bol z veľkej časti spôsobený priemyselnou revolúciou; vytvorenie a rozvoj škótskej železnice umožnilo anglickým turistom cestovať vlakom do Škótska na golfové výlety a dovolenky.

Golfové kluby

Najstarším klubom, ktorý má zdokumentovaný svoj pôvod, je Gentlemen Golfers of Leith, v súčasnosti Honourable Company of Edinburgh Golfers, ktorého moderné sídlo sa nachádza v Muirfielde vo východnom Lothu. Jeho zrodom bola snaha skupiny hráčov usporiadať súťaž alebo turnaj. V roku 1744 "niekoľko čestných pánov, ktorí sú zruční v starodávnom a zdravom hraní golfu", požiadalo mestskú radu Edinburghu o poskytnutie strieborného klubu na každoročnú súťaž na golfovom ihrisku v Leith. Spoločnosť golfistov v St. Andrews, v súčasnosti Kráľovský a starobylý golfový klub v St. Andrews (R&A) v Škótsku, založila v roku 1754 skupina 22 golfistov, ktorí tam hrali. Pravidlá, ktoré spoločnosť prijala, boli takmer totožné s pravidlami edinburských golfistov. Tieto dva kluby zohrali významnú úlohu pri rozvoji hry v Škótsku.

Na konci 19. storočia Anglicko produkovalo skvelých hráčov. John Henry Taylor a Harry Vardon spolu so Škótom Jamesom Braidom vyhrali v rokoch 1894 až 1914 16-krát Open Championship. Títo traja špičkoví golfisti boli známi ako "veľký triumvirát" a mali hlavnú zásluhu na vzniku Asociácie profesionálnych golfistov v roku 1901. Tento orgán je zodpovedný za profesionálne turnaje vo Veľkej Británii a za zápas Ryder Cup (pre profesionálov), ktorý sa tam hrá každé dva roky.

USA a golf

John a Elizabeth Reedovci sa zaslúžili o popularizáciu golfu v Spojených štátoch. John Reed založil v roku 1888 v Yonkers v New Yorku klub St. Andrew's. Elizabeth Reedová založila neďaleko Saegkill G.C. pre ženy. Podľa viacerých historikov je John Reed kľúčovou postavou, ktorá priniesla hru zo Škótska a skutočne ju v Amerike založila.

Po prvej svetovej vojne sa prejavil vplyv mnohých škótskych golfistov, ktorí emigrovali do Spojených štátov. Americkí golfisti prakticky monopolizovali Open Championship v Británii až do polovice 30. rokov 20. storočia. Od 20. do 80. rokov 20. storočia dominovali americké tímy v zápasoch Walker Cupu a Ryder Cupu. 

Golfové ihrisko

Na začiatku 19. storočia neexistovala dohoda o počte jamiek na golfovom ihrisku. V tejto otázke sa lokality veľmi líšili. Keď popularita Leithu s piatimi jamkami poklesla a centrom sa stal St. Andrews, zaviedlo sa kolo s 18 jamkami. Pôvodne sa jamky v St. Andrews odohrávali priamo pozdĺž pobrežia a na spiatočnej ceste sa hralo opačne - 11 jamiek na každú stranu. V roku 1764 bolo kolo upravené na 18 jamiek. Rozmanitosť ihrísk dodáva golfu neodmysliteľné čaro.

Najznámejší golfisti

Ak by sme mali vybrať jedno významné meno v golfe, bol by to Bobby Jones. Bobby bol amatérom počas celej svojej kariéry, vyhral Grand Slam v roku 1930 a na dôchodku spoluzakladal Augusta National.

Počuli ste o kráľovnej amerického golfu? Bola ňou Glenna Collet Vare. Dominovala americkému golfu v 20. rokoch 20. storočia a šesťkrát vyhrala amatérsky šampionát žien (rekord tohto turnaja).

V súčasnosti sa golfisti ako Arnold Palmer, Jack Nicklaus a Tiger Woods stali nielen domácimi menami v golfovej komunite, ale aj medzinárodne uznávanými športovými superhviezdami a ich sláva sa rozšírila ďaleko za hranice tohto športu.