Pravidlá golfu: Základy a tipy pre začiatočníkov

Golf je šport pre každého. Aké sú hlavné pravidlá golfu, čo hovorí golfová etiketa a ako môžete využiť 365 Golf Range na tréning? Poďme sa na to pozrieť!
Publikované
April 12, 2024

Pravidlá golfu: Základy a tipy pre začiatočníkov

Ako každý šport, aj golf má svoje vlastné pravidlá. Tie sú vskutku rozsiahle a pravidelne sa aktualizujú. Aby s týmto elegantným športom mohol začať aj začiatočník, prezradíme vám jednoduché pravidlá golfu, ktoré pochopíte hneď pri svojej prvej hre. A vysvetlíme si aj to, čo je golfová etiketa.

Aké sú hlavné pravidlá golfu, čo nám hovorí golfová etiketa a ako môžete využiť 365 Golf Range na svoj tréning? Poďme sa na to pozrieť!

Čo je golf a prečo by ste ho mali hrať?

Golf má reputáciu športu pre vyššie vrstvy a podnikateľov. Tieto predsudky je ťažké vymazať a práve o to sa v 365 Golf Range v Trenčíne snažíme. Sme presvedčení o tom, že golf je pre všetkých a už dávno nie je určený len niekomu. Je určený každému.

Golf sa hrá na otvorených trávnatých plochách, golfových ihriskách. Cieľom je pomocou golfových palíc umiestniť golfovú loptičku do jamky s čo najmenším počtom úderov. Znie to jednoducho, no vďaka komplexným pravidlám a potrebnej technike ide o hobby, ktoré vás bude držať celý život.

Golf však nie je len o športe. Je to aj skvelý spôsob, ako stráviť voľný čas na vzduchu a hýbať sa. Oslovuje ľudí všetkých vekových kategórií. Pre mladých môže byť výzvou a príležitosťou na zlepšenie koordinácie pohybov, silu a flexibility. Pre starších golf predstavuje príjemnú aktivitu, ktorá udržuje fyzickú kondíciu a pomáha uvoľniť sa.

Pravidelné hranie golfu zlepší vašu kondíciu, posilní dôležité svaly, pomôže vám k lepšiemu sústredeniu a prinesie vám nekonečné hodiny skvelej zábavy.

Golfové vybavenie pre začiatočníkov: Toto budete potrebovať

A ako začať s golfom? Určite budete potrebovať golfové vybavenie. Jeho základom je set golfových palíc, z ktorých každá slúži na iný typ úderu. Potrebné budú aj golfové loptičky, bez ktorých toho príliš nenahráte. Skvelou pomôckou je aj golfový vozík na palice, ktorý vám uľahčí presúvanie sa medzi jamkami.

A čo oblečenie a obuv? Vo väčšine golfových klubov je požadovaný určitý štýl oblečenia, ktorý zahŕňa napríklad polo tričko alebo košeľu, nohavice či golfové šortky. Golfový „úbor“ je spojením estetiky a pohodlia. Oblečenie by teda malo byť ľahké a nemalo by vás obmedzovať v pohybe. Pokiaľ plánujete hrať golf celoročne, určite si zaobstarajte golfové oblečenie do rôznych poveternostných podmienok.

Dôležitá je aj obuv. Ideálne sú golfové topánky s hrotmi, ktoré poskytujú stabilnú podporu nôh a zabraňujú šmýkaniu na tráve počas úderov. Opäť myslite na počasie, v ktorom budete golf hrávať. No a v neposlednom rade dobrou voľbou budú aj okuliare, šiltovka a pitný režim.

TIP: Viete, že v 365 Golf Range nepotrebujete vlastné vybavenie?

Základy golfového úderu tak, aby ho pochopil aj začiatočník

Ďalšou dôležitou úlohou predtým, ako pochopíte pravidlá golfu, je správne pochopiť základy golfového úderu. Ten sa dá rozdeliť na kľúčové komponenty.

Golfový postoj

Začnime ale golfovým postojom. Nohy by mali byť vzdialené na šírku ramien, mierne ich pokrčte. Svoju hmotnosť rozdeľte rovnomerne na obe chodidlá a snažte sa nimi tlačiť do zeme. Stabilita je kľúčová. V trupe sa jemne predkloňte tak, aby paže voľne viseli. Loptička by mala byť pred osou tela.

Golfový úder

Golfový úder pozostáva z niekoľkých krokov. Vo všeobecnosti platí, že švih vychádza z rotácie celého tela, pravá ruka je pokrčená, ľavá natiahnutá a palicu smerujeme rovnobežne s cieľom. Hmotnosť tela teraz prenášame na pravú nohu.

Začiatočník úder lepšie pochopí, keď si ho rozdelíme:

WAGGLE – táto voliteľná súčasť úderu je akýmsi kývaním pre začatím švihu. Počas „waggle“ pomocou zápästia striedajte pohyb natiahnutia a uvoľnenia, pričom palicou aspoň niekoľkokrát jemne švihnite dozadu a dopredu. Môžeme to označiť aj za rozcvičenie zápästia.

ADDRESS – toto je už golfový postoj podľa rád, ktoré sme vám poskytli vyššie. Golfista sa pripravuje na švih, a preto potrebuje ticho.

TAKEAWAY – prvá časť švihu, kde palicu privediete do akéhosi spätného švihu a vodorovnej polohy. Tento krok pozostáva väčšinou z rotácie ramien s malými pohybmi v zápästiach a bokoch.

BACKSWING – druhá časť spätného švihu, kedy sa palica dostane na vrchnú pozíciu. Počas backswingu sú boky privedené do švihu ich rotáciou a zápästia sa otočia. Na vrchu tejto časti úderu palica mení smer.

DOWNSWING – toto je klesanie golfovej palice po dosiahnutí vrcholu spätného švihu. Palica teda mení kurz a pohybuje sa smerom k lopte. Švih vykonávame skôr bokmi ako rukami.

RELEASE – uvoľnenie zápästia tesne pred udretím do lopty.

IMPACT – moment, kedy palica udrie do loptičky.

•FOLLOW THROUGH – záverečná časť úderu, kde palica stále pokračuje v ceste a stráca svoju energiu.

Všetko toto a ešte oveľa viac vás naučia naši tréneri.

Pravidlá golfu a skóre zjednodušene

Pravidlá golfu sú komplexnou príručkou, ktorá je výsledkom dekád hrania, skúšania, navrhovania a analyzovania. Ich plné pochopenie vyžaduje dostatok štúdia a roky hrania. Základné pravidlá golfu však dokáže pochopiť aj začiatočník. Na pohodlnú hobby hru nepotrebujete poznať každý detail – stačí sa sústrediť na to dôležité.

TIP: Golf môžete aj darovať a dopriať tak svojim blízkym nezabudnuteľnú zábavu.

Cesta loptičky od odpaliska až do jamky

Najprv si poďme v krátkosti ukázať cestu loptičky od golfového odpaliska až po jamku. Hlavným cieľom teda je dostať golfovú loptičku do jamky za použitia čo najmenšieho počtu úderov. Golf sa hrá na golfovom ihrisku pozostávajúcom z 18 jamiek, niekedy však aj z 9. Toto ihrisko je pomerne rovnomerne rozdelené na 18 pozícií, golfových jamiek.

Každá golfová jamka sa začína odpaliskom, z ktorého hráč vykoná svoj prvý úder. Práve odpalovanie si môžete vyskúšať u nás v 365 Golf Range z pohodlnej kóje. Prvý odpal mnohokrát prezradí, akú šancu na úspech máte, preto je trénovanie odpalov veľmi dôležité. Po odpale putuje golfová loptička dráhou (fairway), dopadá na jamkovisko (green) a rovno do jamky. Ak sa vám to podarilo, gratulujeme, zahrali ste jamku na jednu ranu, a teda hole-in-one. Pravdepodobnejšie však je, že svoj cieľ budete musieť dosiahnuť na viackrát.

Na dráhe sa stretnete s mnohými zaujímavými, menej náročnými aj náročnými prekážkami. Tie môžu mať podobu vĺn, vyvýšenín, bunkrov, kameňov, stromov a kríkov či vodných plôch. Tráva na fairway je strihaná nakrátko, zatiaľ čo v jej okolí je tráva hustejšia a dlhšia, čo spôsobuje pri odpale komplikácie.

Finálna časť golfovej jamky sa nazýva green. Tráva je krátka, hustá, kvalitná a vaším cieľom je dopraviť loptičku do jamky za pomoci putteru – špeciálnej golfovej palice na záverečný úder.

Tresty, skóre a hendikepy

Znie to jednoducho a zábavne, však? Ako sme už spomínali, vaším cieľom je zahrať jamku na čo najmenej úderov a poraziť tak nielen ihrisko, ale aj súperov. Dávajte si však pozor – môžete dostať aj tresty! Tie sa udeľujú vtedy ak loptička skončí v nepríjemnej polohe, ako je napríklad v kríkoch alebo vodnej prekážke.

Pri golfe bude dôležité vaše skóre. Každý hráč udrie loptu do jamky na určitý počet úderov. Par je stanovený počet úderov, ktoré by mal hráč vykonať na danú jamku. Počet úderov, ktoré hráč na jamke skutočne odohrá, sa nazýva skóre. Skóre sa pre každú jamku zaznamenáva na skórkartu. Na nej sa zapisuje skóre pre každú jamku v poradí. Väčšina skórkart má stĺpce pre zápis skóre pre každú jamku, pričom na konci je miesto na celkové skóre.

Po ukončení kola hráči vypočítajú celkové skóre pre kolo. Brutto výsledok je jednoducho súčet všetkých úderov hráča na jamkách. Netto výsledok zahŕňa aj hendikep hráča, ktorý kompenzuje rozdiely v úrovni hráčov.

Hendikep je hodnota, ktorá sa odčíta od brutto skóre a získaný výsledok je netto skóre. Toto číslo reprezentuje hráčovu schopnosť hrať v porovnaní s hráčmi s iným levelom schopností. Je to spôsob, ako spravodlivo konkurovať hráčom rôznej úrovne.

Hendikep sa vypočíta na základe výsledkov minulých hier hráča a zohľadňuje sa pri výpočte netto skóre. Základným princípom je, že hráč s vyšším hendikepom môže počítať s viacerými údermi na jamke ako hráč s nižším hendikepom. To zabezpečuje, že aj hráči s rôznymi úrovňami schopností majú rovnakú šancu na úspech.

Zodpovednosťou hráča je udržiavať svoju skórkartu a nepodvádzať. A aj o tom je golfová etiketa.

TIP: Ak vás už firemné teambuildingy nudia a bowling vám lezie na nervy, vyskúšajte teambuilding v 365 Golf Range.

Golf nie je len o pravidlách: Čo je to golfová etiketa?

Čo je golfová etiketa? Je to akýsi nepísaný súbor zásad a pravidiel správania na ihrisku a voči ostatným hráčom. Čestnosť a ohľaduplnosť v golfovej etikete vedú, a preto by ste si tieto cnosti mali osvojiť.

Vyberáme niekoľko zásad, ktoré z vás urobia „vychovaného“ hráča:

1. Na golfovom ihrisku je dôležité dodržiavať štandardy oblečenia a obuvi. Hráči by mali nosiť golfové oblečenie spolu s golfovými topánkami.

2. Nepodvádzajte a nevylepšujte si skóre, nemeňte polohu loptičky. Na greene môžete vziať a očistiť loptičku, jej pozíciu však musíte zaznačiť.

3. Buďte ohľaduplní pri úderoch súpera. Nehovorte naňho, nepohybujte sa v okolí, nerozptyľujte a neobmedzujte ho. Dávajte si pozor, aby ste nestáli v jeho periférnom videní alebo nevrhali tieň.

4. Nezdržujte ostatných hráčov a vždy buďte pripravení odohrať svoj úder. Opustite green hneď po odohraní jamky.

5. Po údere upravte miesto odpalu, odpálený trs trávy vráťte na miesto, piesok upravte.

6. Dávajte pozor na ostatných hráčov! Nehrajte, pokiaľ je niekto pred vami. Ak existuje riziko trafenia človeka, zakričte „Fore“.

7. Pomáhajte druhým hľadať ich loptičky a pomôžu aj oni vám.

Tréning v 365 Golf Range je dôležitý

Žiadny šport si neosvojíte jediným tréningom, pokiaľ teda nemáte ohromný talent. Tréning golfu, zdokonaľovanie techniky úderu, kondícia, analýza a zlepšovanie hry sú kľúčom k tomu, aby ste mali zo seba dobrý pocit po každej hre. V 365 Golf Range je to v prvom rade zábava. Napriek tomu však prinášame technológie, ktoré uspokoja ako začiatočníkov, tak aj profesionálov. Tréning je skutočne dôležitý a neexistuje lepšie miesto, ako golfové odpalisko 365 Golf Range v Trenčíne. Rezervujte si svoj termín a navštívte nás!