Pravidlá golfu a golfová etiketa

Golf má svoje pravidlá, ale aj etiketu. Prezradíme vám jednoduché pravidlá golfu, ktoré pochopíte hneď pri svojej prvej hre. Prečítajte si náš článok!
Published
February 28, 2024

Pravidlá golfu a golfová etiketa

Ako každý šport, aj golf má svoje vlastné pravidlá. Tie sú vskutku rozsiahle a pravidelne sa aktualizujú. Aby s týmto elegantným športom mohol začať aj začiatočník, prezradíme vám jednoduché pravidlá golfu, ktoré pochopíte hneď pri svojej prvej hre. A vysvetlíme si aj to, čo je golfová etiketa.

Aké sú hlavné pravidlá golfu, čo nám hovorí golfová etiketa a ako môžete využiť 365 Golf Range na svoj tréning? Poďme sa na to pozrieť!

Základné pravidlá golfu, ktoré pochopí aj začiatočník

Pravidlá golfu sú komplexnou príručkou, ktorá je výsledkom dekád hrania, skúšania, navrhovania a analyzovania. Ich plné pochopenie vyžaduje dostatok štúdia a roky hrania. Základné pravidlá golfu však dokáže pochopiť aj začiatočník. Na pohodlnú hobby hru nepotrebujete poznať každý detail – stačí sa sústrediť na to dôležité.

Cesta loptičky od odpaliska až do jamky

Najprv si poďme v krátkosti ukázať cestu loptičky od golfového odpaliska až po jamku. Ako iste viete, vaším cieľom je dostať golfovú loptičku do jamky za použitia čo najmenšieho počtu úderov. Tie robíte pomocou golfových palíc, ktorých je viacero druhov. Golf sa hrá na golfovom ihrisku pozostávajúcom z 18 jamiek, niekedy však aj z 9. Toto ihrisko je pomerne rovnomerne rozdelené na 18 pozícií, golfových jamiek.

Každá golfová jamka sa začína odpaliskom, z ktorého hráč vykoná svoj prvý úder. Práve odpalovanie si môžete vyskúšať u nás v 365 Golf Range z pohodlnej kóje. Prvý odpal mnohokrát prezradí, akú šancu na úspech máte, preto je trénovanie odpalov veľmi dôležité. Po odpale putuje golfová loptička dráhou (fairway), dopadá na jamkovisko (green) a rovno do jamky. Ak sa vám to podarilo, gratulujeme, zahrali ste jamku na jednu ranu, a teda hole-in-one. Pravdepodobnejšie však je, že svoj cieľ budete musieť dosiahnuť na viackrát.

TIP: Technológia Toptracer je ideálnou možnosťou ako vylepšiť svoju hru.

Na dráhe sa teda stretnete s mnohými zaujímavými, menej náročnými aj náročnými prekážkami. Tie môžu mať podobu vĺn, vyvýšenín, bunkrov, kameňov, stromov a kríkov či vodných plôch. Tráva na fairway je strihaná nakrátko, zatiaľ čo v jej okolí je tráva hustejšia a dlhšia, čo spôsobuje pri odpale komplikácie.

Finálna časť golfovej jamky sa nazýva green. Tráva je krátka, hustá, kvalitná a vaším cieľom je dopraviť loptičku do jamky za pomoci putteru – špeciálnej golfovej palice na záverečný úder.

Základy a pravidlá golfu si môžete osvojiť aj v 365 Golf Range

Znie to jednoducho a zábavne, však? Ako sme už spomínali, vaším cieľom je zahrať jamku na čo najmenej úderov a poraziť tak nielen ihrisko, ale aj súperov. Dávajte si však pozor – môžete dostať aj tresty! Tie sa udeľujú napríklad vtedy ak loptička skončí v nepríjemnej polohe, ako je napríklad v kríkoch alebo vodnej prekážke.

Golfový hráč potrebuje kombináciu fyzickej zručnosti a mentálnej odolnosti. Jeho úspech na golfovom ihrisku nie je len záležitosťou techniky a sily, ale aj schopnosti sústrediť sa a riadiť emócie. Koncentrácia je kľúčová, pretože každý úder vyžaduje precíznu kontrolu a plné sústredenie. Okrem toho je dôležité mať trpezlivosť a schopnosť adaptovať sa na rôzne podmienky v priebehu hry. Tréning robí majstra a v 365 Golf Range si môžete natrénovať nielen odpal z odpaliska, ale aj záverečný úder na našom putting greene alebo technickejšie údery na chipping greene či škótskom bunkri.

TIP: Prečítajte si aj náš článok o tom, ako začať s golfom.

Golf nie je len o pravidlách: Čo je to golfová etiketa?

Dôležité však nie sú iba pravidlá golfu, ale aj golfová etiketa. Je to akýsi nepísaný súbor zásad a pravidiel správania na ihrisku a voči ostatným hráčom. Čestnosť a ohľaduplnosť v golfovej etikete vedú, a preto by ste si tieto cnosti mali osvojiť.

Vyberáme niekoľko zásad, ktoré z vás urobia „vychovaného“ hráča:

1. Na golfovom ihrisku je dôležité dodržiavať štandardy oblečenia a obuvi. Hráči by mali nosiť golfové oblečenie spolu s golfovými topánkami.

2. Nepodvádzajte a nevylepšujte si skóre, nemeňte polohu loptičky. Na greene môžete vziať a očistiť loptičku, jej pozíciu však musíte zaznačiť.

3. Buďte ohľaduplní pri úderoch súpera. Nehovorte naňho, nepohybujte sa v okolí, nerozptyľujte a neobmedzujte ho. Dávajte si pozor, aby ste nestáli v jeho periférnom videní alebo nevrhali tieň.

4. Nezdržujte ostatných hráčov a vždy buďte pripravení odohrať svoj úder. Opustite green hneď po odohraní jamky.

5. Po údere upravte miesto odpalu, odpálený trs trávy vráťte na miesto, piesok upravte.

6. Dávajte pozor na ostatných hráčov! Nehrajte, pokiaľ je niekto pred vami. Ak existuje riziko trafenia človeka, zakričte „Fore“.

7. Pomáhajte druhým hľadať ich loptičky a pomôžu aj oni vám.

Tá najlepšia komunita v 365 Golf Range

Pokiaľ sa chcete stať členom golfovej komunity a preskúmať krásy tohto športu, golfové odpalisko 365 Golf Range v Trenčíne je tým najlepším miestom. Vzájomný rešpekt, úcta a ohľaduplnosť sa nesú aj našimi priestormi. Golf je skutočnou zábavou a nie je dôvod nedodržiavať pravidlá a etiketu. Všetci milujeme rovnakú hru. Rezervujte si svoj termín a navštívte nás!